У поміч українським аграріям: яке зерно посіяти, аби гарантовано отримати високі врожаї

Пт, 16 июля 2021, 15:47

Статистика свідчить: багато вітчизняних виробників агропродукції недоотримують прибуток через те, що власноруч зменшують врожайність посівів. На щастя, відбувається це ненавмисно. Річ у тому, що на багатьох підприємствах зерно досі готують самостійно, при цьому просто не помічають близько 15 відсотків пошкоджених насінин та засівають угіддя зерном, що відрізняється за розміром і вагою. Враховуючи той факт, що різні ділянки поля неоднакові за вмістом мікро- та макроелементів, а відтак - потребують диференційованого підходу до внесення добрив, витрати на виробництво зростають, а урожайність не досягає потенційно можливих високих показників. Вихід із цієї ситуації - сівба генетично здорових, спеціально адаптованих видів рослин.

Що пропонують українським фермерам для підвищення врожайності бобових і зернових

На вітчизняному ринку чудово зарекомендувало себе насіння від Biligrain - пшениця сильних сортів, соя, нішеві культури тощо. Аграрна компанія з Хмельниччини займається власне вирощуванням, доробкою, дистрибуцією та сертифікацією насіння, а також надає вітчизняним колегам низку супутніх послуг. Усе заради того, аби реалізувати власну місію, - ефективне виробництво якісного насіння, а з нього - цінного продукту на користь нинішньому та прийдешнім поколінням.

У компанії розповідають, що до запуску власного насіннєвого заводу, обладнаного за останнім словом техніки, спонукали насамперед проблеми, з якими стикаються українські й закордонні виробники. Серед них - деградація сільськогосподарських угідь через нераціональне господарювання та брак якісного насіння, зумовлений відсутністю великих селекційних компаній.

Поточна діяльність агропромислового підприємства зосереджена на тому, аби відібрати генетично сильні та витривалі сорти елітного насіння, що забезпечать стабільно високі врожаї сільськогосподарської продукції. До того ж компанія популяризує метод точного землеробства. Він полягає в забезпеченні оптимальних умов зростання культур на кожній конкретній ділянці поля.

Як це працює та що фермери отримують на практиці

Biligrain працює з партнерами за напрямами:

  1. Землеробство, що включає власне обробку сільськогосподарських угідь, зокрема із застосуванням новітніх технологічних засобів, а також вирощування посадкового матеріалу - гібридного, сортового, органічного. Компанія має власний земельний парк площею понад 200 тисяч гектарів, тому повністю контролює весь цикл вирощування насіння, аби гарантувати партнерам незмінно високу його якість.

  2. Програма доробки й перероблення зерна демонструє суттєву ефективність завдяки підтриманню оптимальних показників вологості та температури на заводі, повній автоматизації лінії та використанню обладнання від провідних світових фірм. Програма включає очищення зерна від забруднень, його сушіння, калібрування й сортування, фасування готового посадкового матеріалу.

  3. Супровід партнерів передбачає комплексні заходи з підбору ділянки та насіння, економіко-технологічний супровід, підбір засобів захисту, добрив, збирання та зберігання культури.

Завдяки застосуванню новітніх технологій підприємству вдалося досягти майже 100-відсоткової чистоти посадкового матеріалу, причому розмір насіння варіюється від дрібного маку до квасолі. Потужність зернопереробного комплексу становить близько 30 тисяч тонн на рік.

Крім того, на території заводу розташована сучасна лабораторія, що перевіряє насіння на відповідність європейським стандартам та визначає його посівні якості.