Користуйся електрикою і вдома, і на дачі, і в лісі! Або навіщо купувати генератор?

Пт, 28 августа 2020, 19:19

Вимкнення електроенергії на кілька годин — ситуація патова. І стикався з нею, безперечно, кожен з нас. Без електрики в мережі всі процеси навколо не те, що гальмуються, взагалі — зупиняються. Освітлення немає, обігріву теж, побутова техніка не працює. Щастя, якщо комп'ютер підключений через блок безперервного живлення, його вистачить на півгодини чи трохи більше. А якщо і цього рятівника немає, а телефон розрядився, то халепа повна.

Відключення електроенергії, яке в народі називають просто — «немає світла», трапляється і в квартирі, і в заміському будинку. Нерідко подібні випадки можуть спіткати вас на дачі, де електромережа дуже нестабільна, і струм в ній пропадає вельми часто. Під час цієї вимушеної ізоляції і невимовних страждань, в розумного господаря зароджується, нарешті, мудра ідея — а чому б не придбати альтернативне джерело живлення?

В ролі власного джерела електроенергії можна уявити і стабілізатор, і потужний ББЖ. Але найкраща панацея від «глухих» дротів електромережі — якісний генератор.

Що таке генератор, і які переваги він дає

Електричний генератор — це пристрій для вироблення електричного струму. Він обладнаний двигуном внутрішнього згоряння, механічна енергія якого перетворюється в електричну і подається до всіх підключених приладів. Тобто, ви отримуєте резервне електроживлення, власне, ні від кого не залежне.

Потужні елеткростанції використовують для бізнесу, а малопотужні — для домашніх побутових потреб.

Маючи хороший домашній генератор, ви отримуєте великі переваги:

  • Позбавляєтесь залежності від стаціонарної електромережі.
  • Стаєте впевненим і спокійним, адже знаєте, що струм завжди буде — ось він тут, під рукою, досить лише запусити свою маленьку власну електростанцію.
  • Отримуєте комфорт і можливість працювати чи відпочивати, не зважаючи на те, що в будинку, на вулиці, в селищі чи місті — «світла немає».
  • Ваші електроприлади не страждають від вимкнення електроенергії, працюють в звичному для них режимі.
  • Якщо ген компактний, легко переноситься чи перевозиться в автомобілі, то з ним можна і на природу з'їздити. Піти на риболовлю чи полювання, в туристичний похід, навіть персональний комп можна прихопити з собою для роботи на свіжому повітрі.

Тобто, завдяки генератору, ваша електроенергія завжди буе з вами і ніколи не відмовить. Лише пальним потрібно заправитись вчасно і в потрібному об'ємі.

Яке пальне використовується в генераторах

Для того, щоб двигун генератора запрацював, в його бак потрібно залити бензин або солярку, або ж під'єднати агрегат до газового балону чи газової труби.

Тобто, існує три види генераторів:

  1. Дизельні — витривалі і пристосовані до навантажень.
  2. Бензиновий генератор — ці станції найпопулярніші і найдешевші.
  3. Газові — найвигідніші з точки зору економії грошей на пальному.

Є ще двопаливні або «гібридні» генератори. Вони можуть працювати і на бензині, і на газі пропан-бутані. Ви просто переключаєте станцію в потрібний режим, в залежності від того, яке пальне у вас є, і яке вам вигідніше використовувати.

Щоб ви могли вибрати для себе найбільш оптимальний вид палива, зважаючи на те, як часто ви будете використовувати станцію і на якій потужності, ми розкажемо про кожний вид генераторів більш детально.

Дизельні генератори — потужні, продуктивні, легко витримують навантаження

Дизельгенератори — найпотужніші і найвитриваліші. Двигун має особливу конструкцію, а солярка володіє прекрасними мастильними властивостями, завдяки чому установка має такі переваги:

  • Найдовший ресурс двигуна (в 2-3 рази більший, ніж бензиновий).
  • Може працювати в найважчих і найбільш несприятливих умовах, в широкому діапазоні температур, при високій запиленості і забрудненості.
  • Механізми дизеля спеціально підлаштовані під посилені навантаження. Навіть працюючи на максимальній потужності багато годин підряд, дизельний агрегат не буде «захлинатись» і замовкати, бо для нього перенавантаження не страшні. Працювати «на повну» — це цілком нормальний режим роботи для дизеля.
  • В цих приладах завжди дуже ефективна система охолодження. В менш потужних моделях — повітряна вентиляція, в більш потужних — рідинне охолодження. Саме тому дизельні станції можуть безперевно працювати 12-15 годин, не перегріваючись. А бензинові стільки часу не потягнуть, максимум 5-8 годин.
  • Дизельгенератор часто використовують не лише як резерв, а і як постійне джерело струму там, де електромережі немає взагалі. Наприклад, будівельні роботи, при надзвичайних ситуаціях, при виїздній торгівлі.

Правда, вартість такої станції на 30% вища, ніж бензинової. І «відбити» високу ціну можна лише при частих використаннях. Тому купити дизельный генератор варто, якщо відключення електрики часті і довготривалі.

При використанні взимку, на морозі, неякісна солярка може загуснути, це є недоліком дизеля. В дизель-генераторах від популярних брендів часто є функція підігіву двигуна, при якій вид палива дизель не загусне при низьких температурах.

До мінусів дизеля ще відносять його високий шум, тому потрібно брати модель в кожусі, або ж самому зробити для неї шумоізоляційний контейнер з витяжкою для вихлопних газів.

Бензинові генератори — безперечні хіти продаж

Бензинові гени — найпопулярніші серед населення. Причина популярності в тому, що вони дешеві і нескладні в користуванні та обслуговуванні. Це ідеальне резервне джерело для домашніх потреб.

Бензинового генератора, потужність якого 3 кВт, вистачить для невеликої дачі, 5-7 кВт — для середнього будинку. А станція, у якої номінальна потужність становить 10 кВт, подасть живлення до всієї електротехніки, яка тільки можлива у великому заміському будинку ( холодильник, морозильна камера, бойлер, тени, пральна машина, мікрохвильовка, елекрична плита), дасть освітлення, обігрів, запустить насос для подачі води і т.д.

Працює бензогенератор 5-8 годин в безперевному режимі. Потрібно давати йому перерву для охолодження двигуна. Шум нижчий, ніж у дизеля, спеціального кожуха не потрібно, як і контейнера при установці.

Підвидом бензинових станції є найсучасніші генератори — інверторного типу. Інверторний генератор легкий, компактний, дуже тихий і надзвичайно економний. Встановлювати його можна навіть на балконі багатоквартирного будинку.

Найменші інверторні генератори (900 Вт-1 кВт) виробляють у вигляді туристичної валізки з ручкою, їх дуже зручно носити з собою на природу.

А найбільша перевага інвертора — в тому, що струм від нього поступає найвищої якості, напруга стабільна, відхилення не більше 5%. Можна без страху підключати дороге комп'ютерне обладнання, чутливий блок запуску газового котла, різноманітні сучасні гаджети.

Газові генератори — серйозна економія грошей

Газова станція, в більшості випадків, працює від балону із скрапленим газом пропаном-бутаном. Маленький балон продають на заправках, його вистачає надовго. Економія по грошах виходить суттєва, витрати на пальне будут нижчі на 25-30%, ніж при користуванні бензиновим генератором. Тобто, 1 кіловат власної електроенергії буде дуже дешевим, майже, як із стаціонарної мережі.

Ще такі прилади можна підключити і до газової магістралі, проте на це потрібен дозвіл від газової служби.

Ресурс газового генератора вищий, ніж бензинового, адже газ не дає так багато продуктів згоряння. Він тихіший і екологічно чистіший. Але коштує він дорожче, і випускають його лише деякі виробники, тобто вибрати гарну модель трохи складно.

На що звертаємо увагу при виборі

  • Тип установки. Відкрита (на рамі) чи закрита (в кожусі). Кожух дає переваги в пониженні шуму, а також захищає від пилу і бруду. А відкрита конструкція краще охолоджується.
  • Фазність. Зазвичай, для дому беруть однофазний генератор, адже побутова техніка, переважно, потребує 220 Вольт напруги. Проте, якщо у вас є трьохфазні інструменти чи обладнання, то потрібно купувати трьохфазний генератор (380 Вольт). Він має на передній панелі розетки і на 220 Вольт, і на 380 Вольт. Тобто дасть живлення і до трьохфазних пристроїв, і до однофазних. Лише потрібно врахувати, що при підключенні приладів на 220 Вольт до генератора 380 Вольт, його потужність в квт розділиться на три. Тобто, у вас вийде одна третя потужності — на кожну однофазну лінію. Наприклад, 6 кіловат потужності — це буде 2 кіловати для однофазних користувачів. Крім того, потрібно ретельно прораховувати підключення по потужності, різниця між лініями має бути не більше 20%, щоб не допустити явища «перекосу фаз».
  • Тип запуску. Ручний запуск — це витяжний шнур. Він зручний лише для малопотужних моделей. Його важко висмикнути на холоді, або, якщо ген великий і важкий. Набагато кращий спосіб включення — електростартер. З ним агрегат включається простим поворотом ключа в замку запалювання. А найбільш комфортним способом є АВР — автоматичний ввід резерву. Автоматика зможе запустити генератор, як тільки в мережі пропаде струм, без вашої присутності А потім, так само автоматично, вимкне його, якщо потреби у резервному електропостачанні не буде.
  • Наявність функції стабілізації. Вмонтований стабілізатор не дасть вольтажу відхилитись від 220 чи 380 Вольт більше, як на 10%. Ви отримаєте стабільну вихідну напругу, що дуже важливо для чутливої техніки в домі.