Правила вибору добрив для квітів

Вт, 5 октября 2021, 18:10

Для повноцінного росту і розвитку рослин необхідні поживні речовини. Кальцій, калій, фосфор, магній, азот - важливі корисні мікроелементи, нестача яких моментально позначається на їхньому стані і зовнішньому вигляді. Саме ці компоненти - запорука гарного росту і цвітіння садових і домашніх культур.

Слабкі стебла, бляклий колір, скидання листя, розвиток хвороб - свідоцтво того, що зелені не вистачає підгодівлі. Використовуючи добрива для квітів, слід врахувати їх сорт, стан, період розвитку і правила догляду.

Види добрив

Добрива бувають синтетичними і натуральними.

Мінеральні

Мінеральні складаються з солей і розчиняються у воді, легко засвоюються рослиною, однак швидко проникають у глибокий шар ґрунту, куди коріння не дістає.

Особливості виду:

  • підгодівля існує ​​у вигляді гранул, порошку, капсул або розчинів. При купівлі обов'язково вивчайте склад, шукайте позначку про відсутність хлору та нітратів;

  • добриво складається з одного або декількох поживних елементів. У складі обов'язково вказується їх наявність і пропорційність;

  • універсальний варіант підходить для багатьох квітів. Однак тим, хто віддає перевагу конкретним сортам, варто купувати спеціальні пропозиції;

  • рідкі мінерали більш популярні, ніж сухі, оскільки одразу придатні до використання. Їх застосовують не тільки для поливу, але й для обприскування зелені, але ціна такого товару набагато вища, ніж у гранульованих складів;

  • застосовують мінеральні добрива навесні, влітку і восени. Головне - пам'ятати, що їх надлишок значно гірший, ніж недолік.

Уповільнений ріст листя, поява на ньому плям - індикатор того, що на деякий час слід припинити внесення до ґрунту поживних речовин.

Органічні

Торф, гній, пташиний послід, компост, деревна кора - органіка. Небезпека надлишку таких елементів мала, оскільки вони повільно віддають квітам поживні компоненти, проте їх дія починається через кілька днів, тижнів після внесення до субстрату.

Особливості натуральних добрив:

  • органіка безпечна і нетоксична, підходить для будь-якого субстрату, підвищуючи його родючість. Рослина отримує вдосталь кисню і рідини, поліпшуються її імунітет і врожайність;

  • такий вид підгодівлі можна купити або взяти на власному городі, в лісі та інших місцях. Перед додаванням у землю її попередньо слід знезаразити;

  • невеликий мінус натуральних поживних речовин - неприємний запах. Він тримається кілька годин, а після вивітрюється;

  • для пересадження зелені часто використовують суміш ґрунту і перегною, компосту. Вносять добрива раз на місяць.

Для культур, котрі не мають потреби в спеціальній програмі живлення, підійде універсальна підкормка. В її складі - важливі мікроелементи і органічні домішки, необхідні для поліпшення структури ґрунту. Пропорції розраховувати не потрібно, досить дотримуватися інструкції.

Універсальні добрива ділять на групи: для листяних, квітучих, домашніх, вуличних рослин. Їх використання позитивно впливає на розвиток кореневої системи і зростання зелені, тривалість цвітіння.

Використання добрива

Навіть здорові квіти потребують поживних речовин, оскільки досить швидко вбирають з землі корисні речовини. Якщо цей недолік не прибрати, насадження загинуть.

Шести простих правил слід дотримуватися при використанні підгодівлі:

  1. У стані спокою - листопад-березень - ґрунт насичують мікро-, макроелементами.

  2. Харчові відходи і саморобні добрива згубні для квітів.

  3. Хворі і уражені шкідниками культури не підживлюють.

  4. Усі синтетичні або натуральні компоненти вносять у попередньо политий за 2-3 години субстрат.

  5. Мінеральний розчин готують безпосередньо перед підгодівлею, оскільки деякі елементи швидко руйнуються.

  6. Підгодовують рослини не тільки за допомогою поливу під корінь, але й обприскуючи листя. Розчину в другому випадку потрібно менше. На наступний день після процедури листя зрошують чистою водою.

Краще живити рослину універсальними мінеральними речовинами, періодично застосовуючи органіку. Головне - стежити за станом зелених насаджень.