Енергонезалежність без шкоди для смартфону

Чт, 24 августа 2023, 20:05

Усі павербанки, як і смартфони, мають вбудовані системи безпеки, які захищають від короткого замикання, перезаряджання тощо. У сукупності це дає користувачеві можливість безпечно користуватися гаджетами. Але в деяких випадках зовнішній акумулятор може пошкодити телефон. Розглянемо ці ситуації. 

Сумнівний виробник 

Інколи на ринку можна побачити дуже дешеві павербанки, виготовлені невідомим брендом. З одного боку — це можливість зекономити власні гроші. А з іншого — є ризик, що пристрій виготовлено з матеріалів низької якості без дотримання технологій безпеки. Чим це загрожує? Здебільшого смартфони для заряджання використовують напругу 5,1 – 5,4 В, і якісний павербанк на 10000 мАч може утримувати напругу в заданому діапазоні. 

Якщо ж технологія виробництва пристрою була порушена, він може видавати більшу напругу, що призведе до псування батареї смартфону. 

Підозра на несправність 

Якщо за візуального огляду PowerBank помітні механічні пошкодження, є «здуття» батареї або ж під час використання з'являться запах горілого, використовувати його не можна. Пошкоджений пристрій може навіть вибухнути і стати причиною травм або призвести до пожежі. 

Кабелі низької якості 

Заряджаючи смартфон чи інші гаджети від павербанку, краще використовувати фірмові кабелі. Адже дешевий дріт може збільшувати опір, що призведе до великих втрат ресурсу зарядного пристрою.

Самому телефону кабелі сумнівного виробництва шкоди не несуть, а ось на автономність PowerBank впливають вкрай негативно. 

Пошкодження роз'ємів 

Люди, які постійно користуються павербанком, носять його із собою в сумці чи рюкзаку. Це зручно, адже завжди є можливість поповнити заряд енергії телефону чи навушників. Головне — виймати кабель із PowerBank після завершення циклу зарядки, адже залишаючи його там, є великий ризик пошкодження як самого кабелю, так і роз'єму.

Навіть якщо сумка пуста, а для транспортування зовнішнього акумулятора виділено окрему кишеню, нехтувати цим правилом не варто. Просто виробіть у себе звичку одразу витягати кабель, це не складно, але рятує від багатьох проблем. 

Додаткове тепло — шкідливо 

Саме через це не варто заряджати гаджети безпосередньо в рюкзаку чи сумці, адже там створюється зачинений простір. Якщо смартфон нагрівається, зайве тепло передається безпосередньо на кабель, і це призводить до збільшення опору, подовження часу заряджання та до виходу з ладу батареї. 

Із цієї ж причини не варто активно користуватися смартфоном під час заряджання від PowerBank. Через тепло людського тіла може збільшуватися температура гаджета, що може призвести до перегрівання. 

Коли помітили, що телефон почав грітися під час заряджання від зовнішнього акумулятора, спробуйте використовувати інший кабель. Якщо ситуація не покращиться, то краще купити новий павербанк.