Перваги використання сонячних панелей

Пн, 24 апреля 2023, 20:20

Сонячні батареї з кожним роком стають все більш розповсюдженим джерелом електричної енергії. Їх дедалі частіше встановлюють на підприємствах різних галузей та у приватних домівках. 

У цій статті ми проаналізуємо плюси і мінуси використання приладів, які дозволяють трансформувати енергію сонця в електрику для побутових потреб. Перед тим як придбати та встановити обладнання, слід дізнатися які особливості має сонячна панель

Спробуємо розібратися у тому, чи варті вигоди від використання сонця в якості джерела енергії тих ризиків, які воно передбачає.

Переваги використання сонячних панелей

Сонце відноситься до невичерпних природних джерел енергії. Серед головних плюсів використання сонячних батарей слід відзначити:

  • екологічність та безпечність для довкілля;
  • стійкість до фізичних ушкоджень;
  • відсутність шуму при роботі;
  • довготривалий термін експлуатації;
  • можливість переробки після закінчення строку служби.

Недоліки

Використання енергії сонця в господарських цілях є цілком безпечним для здоров'я людей та екології планети. Головними проблемними аспектами є процес виготовлення та утилізації сонячних панелей. Втім, за умов неухильного дотримання відповідних правил і рекомендацій, ризики негативного впливу на навколишнє середовище можна звести до мінімуму.

З чим пов’язані негативні аспекти використання сонячних батарей? Елементи їх конструкції виконані з важких металів та синтетичних матеріалів (свинець, алюміній, мідь, кадмій та інші) утилізація яких має виконуватись із дотриманням суворих правил. Це дозволить уникнути потрапляння шкідливих речовин в біосферу, а також забезпечує можливість повторного використання матеріалів. 

Правильна утилізація і повторне використання

Термін експлуатації сонячних батарей варіюється в діапазоні від 25 до 30 років. Після його закінчення з панелі вилучають окремі складові частини (алюмінієвий каркас, розподільні щити, металеву фольгу) для повторного використання матеріалів у виробництві іншої продукції.

Метод тонкої переробки передбачає використання всіх елементів конструкції панелі, а при грубій переробці переробляються лише найбільш затребувані матеріали. Зазначимо, що окремі виробники безкоштовно забирають батареї на переробку після того як заявлений строк експлуатації минув.

Інші важливі аспекти

Незважаючи на високу ціну, при раціональній експлуатації сонячні батареї повністю окуповуються вже через 5-6 років. В залежності від конкретної моделі їх загальна продуктивність може складати 5-25%. 

До того ж, ефективність цих приладів в значній мірі залежить від погодних умов та часу доби. При їх монтажі необхідно враховувати вимоги щодо розташування та нахилу. 

Висновки

Прогнозується, що через 30 років об’єм отриманої від сонця енергії становитиме 25% від загального обсягу ринку. 

Отже, з кожним роком продуктивність батарей зростатиме, а потенційний негативний вплив зменшиться. Якісне обладнання для переробки енергії сонця в електрику представлене в магазині Алло.юа в Харкові. На сайті можна отримати кваліфіковану консультацію спеціалістів.