Самовсмоктуючий насос: що це та як вибрати

Ср, 20 сентября 2023, 22:10

Самовсмоктуючі насоси — належать до поверхневих та використовуються для подачі води з водойм, колодязів, підтримання напору в системах водопостачання. Обладнання допоможе створити поливну систему на дачі, забезпечити водою приватний будинок, літній душ. Головне, щоб рідина, що перекачується, не містила твердих домішок.

Поверхневий самовсмоктуючий насос працює за простим принципом: він всмоктує воду, пропускає її через себе та випускає в трубопровід або звичайний шланг. Не дивлячись на це, обладнання має декілька різновидів. Вибирати той чи інший тип потрібно, враховуючи сферу та умови використання.

Види самовсмоктуючих насосів

Виробники пропонують 3 різновиди:

  • Відцентрові. Потужність пристрою залежить від 1 або декількох робочих коліс, встановленних всередині. Робоча камера, до якої всмоктується рідина, має форму спіралі. Ці моделі мають велику вагу та низький рівень шуму. Якщо перша характеристика може спричинити складнощі, то друга — велика перевага для багатьох користувачів. Особливо коли техніка встановлена на дачі, де хочеться насолодитися тишею.
  • Ежекторні. Робоча речовина під час роботи приладу розділяється на 2 частини. Одна виходить до нагнітального патрубка, а інша рециркулює за допомогою ежектора. Використовуються для піднімання води з глибини до 10 м. У системі є особливий шланг, який і забезпечує необхідне розрідження для підйому. Ежектор може бути виносним або розташовуватися всередині. Моделі з виносним не підійдуть для вузьких свердловин.
  • Вихрові. Можуть перекачувати рідини з високим вмістом повітря. Робоче колесо має вигляд диску з перегородками. Під час його обертання вода закручується в спіралевидний потік, рухаючись від краю диску до центру та назад. Разом із рідиною за допомогою вакууму всмоктується повітря. Через різницю щільності повітря та рідини вони відділяються в робочій камері. Коли повітря видаляється, насос починає працювати як відцентровий. Назад повітря не пускає зворотній клапан. Обладнання має невеликі габарити та вагу, недороге за вартістю та забезпечує хороший напір.

Ціни на самовсмоктуючі насоси різних типів суттєво відрізняються. Тому, вибираючи підхожу модель, потрібно бути точно впевненим в умовах експлуатації, щоб не переплатити.

Як вибрати самовсмоктуючий насос

Для підйому води з глибини не більше 10 м (річка, колодязь, озеро) варто купити самовсмоктуючі насоси поверхневого типу. Під час вибору підхожої моделі враховуйте такі характеристики: глибина, втрати за тиском, необхідний напір та яку кількість часу потрібно, щоб обладнання працювало. З урахуванням цього буде легко вибрати необхідну потужність та інші параметри. Наприклад, якщо потрібна надвисока потужність, варто розглянути ежекторні варіанти. Вони доволі голосні, але продуктивні. Що стосується виробника, то краще за техніку Tapflo поки що не вигадали.

І головне — не забувайте, що перед запуском самовсмоктуючі поверхневі насоси потрібно заповнювати рідиною.