Блоки будівельні: їх види, призначення та особливості використання

Ср, 20 сентября 2023, 13:32

 

Будь-яке будівництво – процес багатоетапний та складний, він потребує не лише майстерності, а й великої кількості знань, оскільки будівельні технології швидко розвиваються. 

Від якості будматеріалів, які будуть використовуватись, залежатиме міцність, стійкість і довговічність будівлі (конструкції). Знайти гарантовано якісні та сертифіковані будівельні матеріали можна на сайті онлайн-магазину Вікар, перейшовши за посиланням https://tdvikar.com.ua/bloky-budivelni/ і переглянувши асортимент товарів.

Будівельні блоки використовуються все частіше, оскільки вони виконують ті ж функції, що й цегла або бетонні плити, та при цьому вони легші і працювати з ними простіше.

Переваги використання 

Будівельні блоки мають ряд переваг у порівнянні з іншими матеріалами. До їх списку входять:

  1. Комфортність. Виготовляються блоки з такого «дихаючого» матеріалу, тому людині знаходитись у приміщенні, побудованому з них, комфортніше і приємніше;
  2. Менша вага. Якщо взяти однакову кількість блоків і силікатної цегли, то вага перших буде значно меншою, тож і вся будівля в результаті буде легшою;
  3. Під час монтажу блоків клейового матеріалу потрібно мінімум (а це вже економія грошей на додаткові матеріали).

Оскільки блоки мають високу теплоефективність, стіни можна робити не дуже товстими, тим самим збільшуючи всередині приміщення корисну площу. Важливу роль цей фактор грає при зведенні приватних будинків та будівництві інших житлових приміщень.

Які різновиди будівельних блоків існують?

В залежності від призначення блоки поділяють на стінові, цокольні та фундаментні. Легкі матеріали можуть використовуватись лише для виготовлення стінових, оскільки інші два види мають бути максимально міцними, бо на них триматиметься вся будівля. Фундаментні блоки, як і цокольні, мають бути монолітними і з чіткими геометричними формами. Що ж стосується стінових, тут варіантів чимало:

  1. Керамзитобетонні. Міцні, стійкі до холоду та вологи. Мають отвори, у які може вставлятись арматура;
  2. Пазогребневі. Мають рівну поверхню, добре тримають тепло, легко з’єднуються між собою. Можуть бути звичайними або вологостійкими. Найкраще підходять для міжкімнатних перегородок;
  3. Піноблоки. З ним можна будувати стіни і перегородки. Щоб матеріал служив довше, краще робити додаткову теплоізоляцію;
  4. Газобетонні. Сучасний матеріал, який стає все більш популярним завдяки поєднанню у собі властивостей, притаманних каменю та дереву. 

За характеристиками газобетон стоїть на рівні з цеглою, а коштує дешевше.